Osnovan 1960. godine
  • 1
  • Aktualno

Donacija gospođe Dunje Bezjak Gradskom muzeju Drniš

Ovih je dana zahvaljujući gospođi Dunji Bezjak naša knjižnica postala bogatija za oko 300 novih naslova vezanih uz život i stvaralaštvo Ivana Meštrovića.

Izuzetno smo sretni što je gospođa Dunja naš muzej prepoznala kao mjesto vrijedno takve izuzetne donacije koja obuhvaća izdanja prikupljana desetljećima.

Nastavi čitati

Održana Noć muzeja 2024.

U Noći muzeja 2024. godine ugostili smo Tamburaški orkestar "Krsto Odak", Drniš i predstavili smo Vodič kroz stalni postav GMD-a.

Vodič je kruna našega višegodišnjega truda oko realizacije postava, stoga nas je jako obradovao interes posjetitelja.

Nastavi čitati

Otvoren stalni postav Gradskog muzeja Drniš

Gradski muzej Drniš neraskidivo je vezan uz Ivana Meštrovića (1883.-1962.), velikoga umjetnika rodom iz Otavica, pitoresknog sela uz Petrovo polje. Meštrovićeva donacija omogućila je stvaranje muzeja, Meštrovićeva 100. obljetnica rođenja bila je povod za uređenje prvoga stalnoga postava, a 140. obljetnica za dovršetak novoga suvremenog stalnog postava.

Kad smo započeli s projektom činilo se da radovi traju predugo, da je posla previše i da se dovršetak ne nazire. No, sudbina je očito htjela da muzej i dalje svoje bitne obljetnice broji zajedno s našim Meštrom.

Hvala svim kolegama i suradnicima koji su bili uz nas, našem malom krugu velikih ljudi zahvaljujući kojima smo nakon desetogodišnjega truda uspjeli svima predstaviti naš novi stalni postav!

Nastavi čitati

Otvorena izložba "Meštrovićevi dani - izložba suvremenog hrvatskog kiparstva"

Povodom obilježavanja 140. obljetnice rođenja velikog umjetnika Ivana Meštrovića Gradski muzej Drniš je organizirao izložbu "Meštrovićevi dani - izložba suvremenog hrvatskog kiparstva" u muzeju koji je osnovan upravo zahvaljujući našem Meštru i njegovoj donaciji prijatelju Nikoli Adžiji.

Meštrović se velikodušno odužio rodnome kraju na početnom vjetru u leđa koji mu je pružen tijekom školovanja oplemenivši ga svojim djelima, a na nama je da prikladno vrednujemo darovano.

Veličinu Meštrovića snažno osjećaju i kipari mlade generacije što se na najizravniji način očituje u njihovim djelima odabranima za drnišku izložbu u sklopu projekta Meštrovićevi dani.

Nastavi čitati

Otvorena izložba "Precima i potomcima SAMOUKI KIPAR PETAR MEŠTROVIĆ"

Povodom Međunarodnoga dana muzeja u Gradskom muzeju Drniš otvorena je izložba pod nazivom "Precima i potomcima SAMOUKI KIPAR PETAR MEŠTROVIĆ".

Petar Meštrović samouki je kipar iz Otavica, unuk Martina koji je bio brat Mate Meštrovića (oca Ivana Meštrovića). U obitelji Meštrović kiparski gen je sveprisutan što pokazuje i dojmljiv Petrov opus. Premda nije imao priliku školovati se u području umjetnosti, svoje slobodno vrijeme posvetio je oblikovanju raznih ljudskih i životinjskih figura, pretežno u drvu. Stvorio je svoj svojstven umjetnički stil blizak stilu hrvatskoga naivnog kiparstva.

Nastavi čitati

Otvoreno za posjetitelje: 08:00 - 10:30 i 11:30 - 14 sati (ponedjeljak - petak)

Cjenik

  • Pojedinačno - 4 €
  • Grupe (10 i više osoba) - 3 €
  • Djeca i umirovljenici - 2 €Stručno vodstvoGrupni posjetiMuzejska trgovinaFotografiranje uz dozvolu kustosa