Osnovan 1960. godine
 • 1

  Gradski muzej Drniš

  Gradski muzej Drniš osnovan je 1960. godine zahvaljujući trudu i zalaganju Nikole Adžije (1875.–1972.) koji je osigurao osnovne preduvjete za osnivanje muzeja – temeljni fond predmeta te prostor u svojoj rodnoj kući. Ostvarenju dugogodišnje želje o stvaranju muzeja pridonijela je velikodušna donacija Ivana Meštrovića (1883.–1962.), umjetnik je na traženje N. Adžije za Drniš predodredio gotovo tridesetak svojih djela – 17 skulptura i 8 slika.

  Premda je muzej osnovan kao samostalna ustanova, dugo nije imao stručnoga djelatnika niti adekvatan prostor za izlaganje građe. Godine 1971. postaje sastavnica Centra za kulturu Drniš te mijenja naziv u Muzej Drniške krajine.

  Povod gradnji prikladnih izložbenih dvorana bila je 100. obljetnica rođenja Ivana Meštrovića 1983. godine. Nažalost, nedugo potom uslijedio je Domovinski rat. Tijekom Domovinskog rata muzejska zgrada i fundus devastirani su, muzejska je knjižnica potpuno uništena, a velik broj Meštrovićevih djela i druge muzejske građe ukraden je.

  Obnovljeni je Muzej otvoren za javnost 1996. g. Razgranava se muzejska djelatnost, povećava se broj arheoloških, znanstvenih i izložbenih projekata, broj predmeta višestruko je povećan u odnosu na prijeratno doba i dolazi do potrebe za osamostaljenjem djelovanja. Muzej se 2000. godine izdvaja iz Centra za kulturu Drniš i započinje samostalno djelovanje pod današnjim imenom.

  Zbirka djela Ivana Meštrovića s vremenom je rasla i do današnjega dana ostala je najvrjednija muzejska umjetnička zbirka. Pored nje muzej ima još osam zbirki raznovrsne tematike među kojima su raznorodnošću i vremenskim rasponom najopsežnije Kulturno-povijesna zbirka i Arheološka zbirka. Zbirka starih zemljovida, grafika, starih fotografija obuhvaća grafičku papirnu građu, a Zbirka starog novca, medalja, odlikovanja, znački i plaketa obuhvaća numizmatiku te predmete različite tematike, većinom počasnog, memorijalnog ili jubilarnog karaktera. Tematski uže specijalizirane zbirke sačinjene su od tematski srodnih i u većini slučajeva istovrsnih predmeta su Zbirka suvremene umjetnosti, Zbirka oružja i vojne opreme, Zbirka starih knjiga (do 1860. godine) i Zbirka razglednica.

  Muzej ima i bogat arhiv u kojem je pohranjena značajna količina građe vezana uz prošlost drniškoga kraja. Vrijedna je i muzejska knjižnica koja čuva brojna rijetka izdanja te knjišku građu iz privatne baštine dr. Filipa M. Marušića i Nikole Adžije.

  Djelatnici muzeja su Davor Gaurina (ravnatelj) i Antonia Tomić (viša kustosica).

  Opći podaci

  STATUS A
  VRSTA opći muzej - gradski
  DJELOKRUG regionalni
  OSNIVAČ grad
  GODINA OSNUTKA 1960.
  RAVNATELJ Davor Gaurina

  Stručni djelatnici

  Davor Gaurina, ravnatelj Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
  Antonia Tomić, viša kustosica Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

  Otvoreno za posjetitelje: 08:00 - 10:30 i 11:30 - 14 sati (ponedjeljak - petak)

  Cjenik

  • Pojedinačno - 4 €
  • Grupe (10 i više osoba) - 3 €
  • Djeca i umirovljenici - 2 €  Stručno vodstvo  Grupni posjeti  Muzejska trgovina  Fotografiranje uz dozvolu kustosa