Osnovan 1970. godine
  • 1

Gradski muzej Drniš

Gradski muzej Drniš smješten je u kući koju je za potrebe budućega gradskog muzeja oporučno ostavio Nikola Adžija (1875. - 1972.), političar i kulturni djelatnik te dugogodišnji načelnik drniške općine.

Muzej je osnovan 1970. godine. Inicijalni fundus Muzeja bila je privatna zbirka Nikole Adžije, s Meštrovićevim djelima koja mu je darovao slavni kipar. Početkom 1980-ih godina, u povodu 100. obljetnice rođenja Ivana Meštrovića (1883. - 1962.), u dvorištu Muzeja sagrađen je novi izložbeni prostor za izlaganje Meštrovićevih djela.

Tijekom Domovinskog rata muzejska zgrada i fundus devastirani su, muzejska je knjižnica potpuno uništena, a velik broj Meštrovićevih djela i druge muzejske građe ukraden je. Obnovljeni je Muzej otvoren za javnost 1996. g., a broj predmeta u njegovu fundusu višestruko je povećan.

Osim zbirke radova I. Meštrovića, danas Muzej ima arheološku, kulturno-povijesnu zbirku, zbirku starih fotografija i razglednica te zbirku umjetničkih predmeta. U stalnom postavu izložena je zbirka Ivana Meštrovića s pedesetak djela toga velikog kipara koji potječe iz Otavica, nedaleko od Drniša. Djela su nastala od početka 20. st. do 1958. g. Osim skulptura i reljefa, uglavnom portreta i djela s religijskom tematikom, izložene su i slike s motivima žena iz njegove obitelji te ljudi iz Dalmatinske zagore (nastale 1911. - 1913.). Izložena je i arheološka građa nađena na obližnjim lokalitetima, te etnografski i kulturno-povijesni predmeti upotrebljavani u Drnišu i okolnim selima. Pokrivaju vremenski raspon od prapovijesti, antike i srednjeg vijeka do prve polovice 20. st.

Opći podaci

STATUS A
VRSTA opći muzej - gradski
DJELOKRUG regionalni
OSNIVAČ grad
GODINA OSNUTKA 1970.
RAVNATELJ Davor Gaurina

Stručni djelatnici

Davor Gaurina, viši kustos Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Antonia Tomić, kustos Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Otvoreno za posjetitelje: 08:00 - 10:30 i 11:30 - 14 sati (ponedjeljak - petak)Stručno vodstvoGrupni posjetiBesplatan ulazMuzejska trgovinaFotografiranje uz dozvolu kustosa