Osnovan 1960. godine
  • 1

NAJAVA: Drniš OBJEKTIV(NO) II: 65. godišnjica postavljanja Vrela života i 60. obljetnica smrti I. Meštrovića

Druga fotografska izložba iz ciklusa "Drniš OBJEKTIV(NO)" posvećena je dvjema obljetnicima našega velikog umjetnika Ivana Meštrovića – 65. obljetnica postavljanja fontane Vrelo života u drniškome gradskom parku te 60. godišnjica umjetnikove smrti.

Fontana je na svojem današnjem mjestu od 25. kolovoza 1957. godine, a obljetnica Meštrovićeve smrti bila je početkom godine –16. siječnja. Umro je u SAD-u, no njegova želja je bila da mu posljednje počivalište bude u domovini. Umjetnikovi posmrtni ostaci preneseni su u domovinu te je 24. siječnja praćen nepreglednom povorkom ljudi sahranjen u crkvici Presvetog Otkupitelja u Ružiću/Otavicama koju je namijenio za obiteljsku grobnicu.

Pozivu na slanje fotografija na fotografski natječaj odazvali su se drniški fotografi Tomislav Prpa i Mario Sučić, članovi šibenskog foto-kluba Boris Stanić, Zlatko Ibrahimović, Željko Krnčević i Miranda Trklja te član kninskog kluba Mićo Samardžija. Bila im je dana sloboda da kao motiv odaberu bilo što iz Meštrovićeve ostavštine u Šibensko-kninskoj županiji, no ne čudi da su Vrelo života i crkva Presvetog Otkupitelja bili najzastupljeniji. Ta dva velebna umjetnička djela provociraju fotografsko oko i svojim detaljima i cjelovitim zdanjem. Srasli s okolinom toliko su se prirodno uklopili krajobraz da su postali dva najprepoznatljivija simbola Drniša i otavičkoga kraja.

  • Srijeda, 14. rujna 2022. u 12 sati
  • Gradski muzej Drniš

Otvoreno za posjetitelje: 08:00 - 10:30 i 11:30 - 14 sati (ponedjeljak - petak)

Cjenik

  • Pojedinačno - 4 €
  • Grupe (10 i više osoba) - 3 €
  • Djeca i umirovljenici - 2 €Stručno vodstvoGrupni posjetiMuzejska trgovinaFotografiranje uz dozvolu kustosa